SLOVENSKI DOBAVITELJI PREKO LIDLA SLOVENIJA IZVAŽAJO V KAR 27 DRŽAV SVETA

Sodelovanje s slovenskimi dobavitelji je strateška usmeritev Lidla Slovenija že od vstopa na trg v letu 2007. Danes uspešno sodelujejo z več kot 200 slovenskimi dobavitelji, ki so zastopani v vseh prodajnih segmentih.

28.10.2020 12:00:00 | Komenda

Žitov ajdov kruh z orehi lahko kupite tudi na Kanarskih otokih.

Žitov ajdov kruh z orehi lahko kupite tudi na Kanarskih otokih.

Sodelovanje s slovenskimi dobavitelji je strateška usmeritev Lidla Slovenija že od vstopa na trg v letu 2007. Danes uspešno sodelujejo z več kot 200 slovenskimi dobavitelji, ki so zastopani v vseh prodajnih segmentih. Hkrati Lidl dobaviteljem odpira tudi priložnosti za vstop na tuje trge, na katerih je prisoten. Samo v zadnjem letu je po tej poti 33 slovenskih dobaviteljev v tujino izvažalo skoraj 200 različnih izdelkov, delež izvoza pa se je v primerjavi s preteklim letom povečal za kar 30 odstotkov na več kot 25 mio EUR.

»V zadnjih letih intenzivno uresničujemo našo strategijo povezovanja z lokalnim okoljem, saj je bilo v preteklih dveh letih kar 45 odstotkov vseh novih izdelkov, ki smo jih umestili na prodajne police, slovenskih. Čeprav smo globalno podjetje, je lokalno povezovanje za nas izjemnega pomena, kar prepoznavajo in podpirajo tudi naši kupci,« pojasnjuje Peter Kebrič, izvršni direktor nabave v Lidlu Slovenija.

Bogata ponudba slovenskih dobaviteljev je vključena v celotno Lidlovo ponudbo, od zamrznjenega, hlajenega in nehlajenega programa do svežega sadja in zelenjave, kruha, dopeke in drobnega peciva. Med več kot 200 slovenskimi dobavitelji imajo najdaljši staž podjetja Žito, Mlinotest, Mesnine Štajerske, Sadjarstvo Šilec in Celjske mesnine, ki z Lidlom sodelujejo že od samega začetka.

Dolgoročno sodelovanje in ustvarjanje priložnosti na tujih trgih

Zavezanost k dolgoročnemu sodelovanju s slovenskimi dobavitelji je del Lidlove usmeritve, kar se je izkazalo kot zelo pomembno tudi v času izbruha epidemije koronavirusa. Ob izjemnem povpraševanju po izdelkih na začetku epidemije, ko so bile Lidlove trgovine polne kupcev, so z dolgoletnimi partnerji lahko dokaj hitro in učinkovito reagirali. Takrat so količine razpoložljivih izdelkov iz Slovenije na vseh segmentih, kjer je to bilo izvedljivo glede na kapacitete dobavitelja, tudi povečali.

Hkrati pa dobaviteljem odpirajo vrata na tuje trge. Kar 198 različnih izdelkov slovenskih dobaviteljev lahko najdemo v 27 državah, kjer je prisoten Lidl. Trgi, na katerih slovenski dobavitelji preko Lidla ustvarijo največji delež izvoza, pa so Italija, Madžarska, Hrvaška, Avstrija in Nemčija. V različnih Lidlih v tujini so na voljo številni slovenski izdelki, denimo ajdov kruh z orehi, ki ga lahko kupite tudi na Kanarskih otokih, linški keksi, krof z mareličnim polnilom, navadni jogurt 1,3 %, pa tudi sladoled, žele bonboni, čevapčiči in drugo.

V preteklem letu so med 33 slovenskimi dobavitelji največ izvažala podjetja Žito, Incom Leone in Marinblu.

»V podjetju Incom Leone smo s sodelovanjem z Lidl Slovenija izredno zadovoljni, saj so njihov profesionalni pristop, potreba po inovativnih izdelkih ter mednarodna prisotnost za nas ključnega pomena. Še naprej se veselimo sodelovanja s poslovnimi partnerji, ki nam omogočajo rast in širjenje poslovanja na globalno raven – naši odlični sladoledni izdelki so prisotni v Lidlovih trgovinah kar 27 držav,« je o sodelovanju z Lidlom povedal Matija Šinigoj, vodja prodaje in marketinga v podjetju Incom Leone iz Ajdovščine.

Podpora malim in butičnim proizvajalcem

V Lidlu Slovenija so tudi letošnjo jesen ponovno zagnali projekt Lidlova Lojtr'ca domačih, kjer lahko edinstveno priložnost sodelovanja z enim večjih trgovcev v Sloveniji izkoristijo mali podjetniki. Mnogi med njimi se na Lidlove police stalno vračajo, kar nekaj pa jih je preko Lojtr'ce na Lidlovih policah našlo tudi svoje stalno mesto.

Kontakt za medije

Korporativno komuniciranje Lidl Slovenija
pr@lidl.si
0807060

Kategorije


Deli

Additional reports